Tvådelad bild på dels karta över Hällevik och dels bild på den äng där Sölvesborgs kommun planerar nya bostäder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Där ett tidigare bostadsområde stoppats planerar nu Sölvesborgs kommun en utbyggnad i mindre skala. Foto: SVT

Efter konflikterna: Sölvesborg går vidare – men med färre bostäder i Hällevik

Publicerad

De tidigare planerna stoppades. Men nu planerar Sölvesborgs kommun nya – men färre bostäder i samma område i Hällevik.

Tidigare planerade Sölvesborgs kommun det nya bostadsområdet Vassabacken med 170 radhus, villor och parhus i Hällevik. Men grannar överklagade planerna med hänvisning till att det inte går att bygga ett bostadsområde i en bokskog med fridlysta och hotade fladdermöss.

Grannarna fick rätt i högsta instans när Mark- och miljööverdomstolen i oktober förra året slog fast att Sölvesborgs kommun måste skrota detaljplanen.

Nya bostadsplaner

Men nu går kommunen vidare med nya planer – men med färre bostäder på ängsmarken längs Stibyvägen i samma område. Sölvesborgs kommunstyrelse har beslutat att ta fram en ny detaljplan.

– Vi ser möjligheter för ett 20-tal enfamiljshus, marklägenheter eller parhus i området, säger Anders Wanstadius, som är förvaltningschef på samhällsbyggnads-, fritid- och kulturförvaltningen.

När kan nya bostäder stå färdiga på platsen?

– Det kan komma in överklaganden. Så det kan ta några år.

Hur ser efterfrågan ut?

– Vi behöver fler bostäder och vi har svårt att hitta lämplig mark att bygga på. Men vi gör vad vi kan och det här är en del av det.

I klippet ovan: Se platsen i Hällevik där Sölvesborgs kommun planerar nya bostäder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.