Axel Fernö vaccinerar allmänheten mot TBE i form av drop-in. Nästa helg gör han ett besök på Dragsö i Karlskrona. Foto: SVT

Efter låga vaccintrenden – nu väntas boom inför TBE-säsongen i Blekinge

Publicerad

Färre valde att vaccinera sig mot TBE förra året, vilket var en följd av covid-19-vaccinationen. Inför årets fästingsäsong väntar sig flera vaccinatörer nu en boom av ökat intresse för TBE-vaccin.

– Efter rekordmånga TBE-fall under 2021 är det jättebra att fler fått upp ögonen på hur viktigt det är att skydda sig, säger Axel Fernö, läkare på Vaccinationsgruppen.

Fästingsäsongen har börjat och med det risken att smittas av fästingburna sjukdomar. Den svenska fästingsäsongen pågår som regel från mars till november, men som mest aktiva är de mellan april och mitten av juni.

Det finns därför anledning att vara extra vaksam i skog och mark den kommande tiden – främst i södra Sverige.

”Ökat intresse”

Förra året upplevde flera vaccinatörer att befolkningen avvaktade med TBE-vaccinationen för att undvika krock med covid-19-sprutan.

– Därför ser vi en tendens till ett ökat intresse i år, nu när fokus har förflyttats från pandemin, säger Axel Fernö.

Under 2021 rapporterades det en rekordökning av TBE-fall i landet.

Pandemin kan ha bidragit

Förklaringarna är flera – dels på grund av ett mer gynnsamt klimat, men också att antalet värddjur har ökat. Det finns också teorier om att pandemin har bidragit till att fler helt enkelt har vistats ute i den svenska naturen.

Inför årets säsong har man därför velat öka medvetenheten om TBE-risken hos allmänheten.

– Jag tror fler har fått upp ögonen för hur viktigt det är. Riskområdena sprider sig och därför berörs nu fler människor än tidigare, säger Axel Fernö.

Antalet fall av TBE i Blekinge senaste åren

TBE (tick borne encephalitis), eller fästingburen hjärninflammation, är en virusinfektion som sprids med fästingar.

De flesta människor som smittas blir inte sjuka eller får endast milda symptom. Cirka 25-30 procent får dock en allvarlig infektion med hjärninflammation, som kan yttra sig i form av hög feber, huvudvärk, kramper, förlamning, förvirringstillstånd och medvetanderubbning.

Antalet fall i Blekinge

2016: 2 st

2017: 9 st

2018: 4 st

2019:3 st

2020: 5 st

2021: 3 st

källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.