Efter makabra frysfynden: Så ska Karlshamns kommun hantera döda djur

Uppdaterad
Publicerad

Döda katter hittades i en frysbox tillhörande Karlshamn kommun – där låg de bortglömda i tio år. Nu har kommunen tagit fram nya rutiner för hur omhändertagna och avlidna djur ska hanteras.

Det var i våras som ett rykte började spridas i sociala medier om döda och lemlästade katter som låg utspridda i en lokal. Det visade sig att lokalen tillhörde Karlshamns kommun och att den utsatts för ett inbrott.

– Jag vet inte hur länge katterna har legat framme, sa dåvarande markförvaltare Linnea Persson till SVT i våras.

Låg bortglömda i tio år

Lokalen hade använts av kommunen som mellanlagringsplats för djur som dödats i trafiken, i väntan på att deras ägarna skulle kunna ta hand om dem. Men kommunikationen hade brustit inom kommunen och katterna hade legat bortglömda i frysboxen i över tio år.

– Det ska inte glömmas bort fler gånger. Fortsättningsvis kommer vi att både utvärdera och förbättra våra rutiner kring detta, säger markförvaltare Fredrik Herbst.

Efter den uppmärksammade händelsen har kommunen nu tagit fram nya rutiner för hur påkörda husdjur ska hanteras.

I klippet ovan hör du markförvaltaren Fredrik Herbst berätta mer om de nya rutinerna.

Så ska kommunen hantera avlidna djur:

• När kommunen får in samtal om ett dött djur ska driftpersonal ta hand om djuret i fråga. Djuren kommer förvaras i en frysbox för att förhindra att den naturliga förruttnelseprocessen påbörjas.

• Personal ska kontrollera om djuret har någon märkning, i första hand chipmärkning och i andra hand id-tatuering.

• Om märkning finns kontaktas djurets ägare. Ägaren får då möjlighet att hämta sitt djur på kommunens förvaringsplats eller överlåta till kommunen att förvara djuret tills det skickas för kremering.

• Om märkning inte finns förvaras djuret i frysboxen fram tills de skickas för kremering.

• En gång om året kommer djuren i frysboxen skickas för kremering. Den kan behöva skickas fler gånger beroende på hur många djur som förvaras. Det kommer antingen finnas en stående beställning eller så ska en specifik person få det på sitt uppdrag att sköta beställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.