Pressträff region Blekinge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyret med finansregionrådet Sophia Ahlin (M) under måndagens pressträff om nästa års budget. Foto: Henrik Friberg/SVT

Efter miljonunderskottet: Regionen presenterar nästa års budget

Uppdaterad
Publicerad

I årets budget har Region Blekinge ett underskott på nästan en halv miljard kronor. Något som bland annat lett till ett varsel om 90 tjänster.

Under måndagen presenterade regionstyret sin budget för 2025.

Regionens stora underskott innebär flera besparingsåtgärder. I april meddelades att 90 medarbetare blir av med sina tjänster. I samband med varslet planerar Region Blekinge att slå ihop sex förvaltningar till en, något som ska spara 100 miljoner kronor.

– Vi har redan vidtagit en rad åtgärder för att minska kostnaderna, men det är tyvärr nödvändigt att göra mer, sa regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD) då till SVT Nyheter Blekinge.

Den 5 juni ska regiondirektör Peter Lilja meddela regionstyrelsen vilka tjänster som berörs, men redan nu står det klart att det inte handlar om vårdpersonal.

Ny akut i Karlshamn

Men Region Blekinge planerar också en del satsningar. Förra veckan presenterade regionstyret den nya medicinska akutmottagningen som ska öppnas i Karlshamn.

Satsningen planeras kosta 20 miljoner kronor samt ytterligare kostnader för själva flytten.

Nästa års budget

Hur ekonomin ser ut inför nästa år meddelades under måndagseftermiddagen. Regionstyret, i form av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, presenterade budgeten för 2025 under en pressträff.

Hör om budgeten i klippet ovan

regionstyret blekinge presskonferens

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I april mededelade regionstyret ett varsel om 90 tjänster, spela klippet för att höra hur det lät då. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.