Kholoud står på en balkong med en blommig blå blus. I bakgrunden syns en grönskande trädgård och en parkerad bil, vilket ger en känsla av en lugn utomhusmiljö. Himmel är delvis molnig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erbjudandet ingav hopp, ändå tackade Kholoud Sukkarieh nej efter att ha läst i media om batteriföretaget Northvolt. Spela klippet för att höra varför. Foto: Karin Karltun/SVT

Efter nio års jobbsökande – Kholoud tackade nej till Northvolt

Uppdaterad
Publicerad

I nio år har Kholoud Sukkarieh letat efter jobb. Ändå tackade hon nej när hon fick ett erbjudande från Northvolt på ett rekryteringsevent i Ronneby. I dag är hon nöjd över beslutet.

Kholoud Sukkarieh är utbildad engelsklärare från Libanon, men har haft svårt att hitta jobb sedan hon kom till Sverige för nio år sedan.

När Blekinge integration och utbildningscentrum, BIU, anordnade ett rekryteringsevent i juni tillsammans med Skellefteå kommun och Northvolt var hon på plats.

Tanken var att långtidsarbetslösa skulle få möjlighet att komma i kontakt med arbetsgivare från Västerbotten, ett län som skriker efter arbetskraft. Khouloud Sukkarieh fick gå på en intervju med batteriföretaget.

– De erbjöd mig en plats på utbildningen och sedan jobb, säger hon.

Oroades av arbetsplatsolyckor

Men ett par veckor efter rekryteringseventet rapporteras det om att polisen utreder om det finns ett samband mellan dödsfall av anställda, något som inte har bekräftats. Företaget har tidigare haft arbetsplatsolyckor med dödlig utgång.

– Det var hemska nyheter. Jag kände mig ledsen och var tvungen att tacka nej, säger Kholoud Sukkarieh.

Henrik Lövgren står i ett rum med stora fönster som släpper in naturligt ljus. Bakgrunden visar en vägg med mörkröda toner och en skärm. Henrik Lövgren gestikulerar med ena handen och bär en mörk blazer. Det finns en grön växt synlig intill fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Henrik Lövgren om rekryteringsdagen. Foto: Karin Karltun/SVT

Ekonomisk kris

Under hösten har Northvolts dåliga ekonomi varit på tapeten och bolaget har riskerat konkurs. Företaget har varslat hundratals och flera nyanställda har förlorat sina jobb. Kholoud Sukkarieh är glad över att hon tackade nej till erbjudandet och en flytt, men ledsen över situationen.

– Alla vi kände oss chockade. Det var ett hopp och något som kunde ändra våra liv, säger hon.

Spela klippet ovan för att höra henne berätta om vad som händer nu.

Flera från Blekinge erbjöds utbildning

Under rekryteringseventet var det flera Blekingebor som erbjöds en plats på den vuxenutbildning som leder till jobb på Northvolt.

– Det är ingen från Ronneby eller Blekinge som har flyttat upp, säger Henrik Lövgren som är chef på BIU.

I klippet nedan berättar han mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.