Helena Olá tror på en hybrid mellan fysiska och virtuella möten. Foto: Sigrig Hallqvist/TT

Efter pandemin – ”En hybrid mellan virtuella och fysiska möten”

Publicerad

Nio av tio vill fortsätta jobba på distans även efter pandemin, det visar en mätning från Internetstiftelsen. Samtidigt tillhör Blekinge län det län där nära var sjunde anställd som har kunnat jobba hemifrån, inte fått för sin arbetsgivare, enligt en mätning gjord av fackförbundet Vision.

Smittspridningen fortsätter att sjunka och allt fler förbereder sig för att komma tillbaka till kotoret till hösten. Ericsson i Karlskrona är dock en av många arbetsgivare som bejakar distansarbetet och kommer att fortsätta med det framöver.

– Jag kan bara konstatera att vi inte kommer att gå tillbaka till att arbeta som vi gjorde innan covid-19, säger Helena Olá, platschef på Ericsson i Karlskrona.

Kontoret får en ny betydelse

På företaget har man länge sett en framtid med en blandning mellan fysiska och virtuella möten, men pandemin skyndade på arbetet med att ställa om arbetsplatsen.

– Jag tror faktiskt inte att vi hade fått den här konkreta effekten och förändringen på plats utan covid-19, säger Helena Olá.

Hör mer om synen på den traditionella arbetsplatsen i klippet.

Såhär gör några av arbetsgivarna i Blekinge

Vad gäller på din arbetsplats?

• Volvo (Olofström): Har sedan i juni kontoret som huvudsaklig arbetsplats. Kommer dock ha fler digitala möten och mindre resande.

• Telenor Connexion AB (Karlskrona): Strävar efter att återgå till kontoret efter årsskiftet, men öppnar upp för möjligheten att jobba hemifrån om man önskar och om arbetsuppgifterna går att genomföra lika bra.

• Telenor (Karlskrona): Jobbar på distans så långt det är möjligt. Längre fram vill man återvända till kontoret men vill också erbjuda möjligheten för de anställda att få välja själva i hur hög grad de vill jobba på kontoret. Kreativa möten får gärna ske på plats och rutinmässigt arbete kan ske på distans.

• Region Blekinge: Har inte fattat beslut i hur man gör längre fram. Beslut kommer att fattas längre fram i augusti.

• Kustbevakningen (Karlskrona): Ser just nu över möjligheterna att framöver kombinera arbete hemifrån och från arbetsplatsen.

• Blekinge Tekniska Högskola (BTH): Har inte fattat beslut om hur de anställda ska jobba till hösten. Vill göra det möjligt att till viss del kunna arbeta hemifrån även efter pandemin och kunna utnyttja de kunskaper gällande distansarbete och teknik som man fått under året. Frågan ska diskuteras mer i höst.

• Länsstyrelsen (Karlskrona): Arbetar just nu med frågan om hur arbetsplatsen kommer att se ut efter pandemin, inget klart än.

• Skatteverket (Karlshamn och Karlskrona): En successiv och planerad återgång kommer att ske från och med den 15 september, förutsatt att smittspridningen fortsätter att sjunka. Utgångspunkten är att arbetet i första hand utförs på kontoret, men det finns även möjlighet att arbeta på andra orter där Skatteverket har lokaler eller i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.