Efter pandemin: Hälften av minkuppfödarna avvecklar

Uppdaterad
Publicerad

Innan pandemin fanns ett tjugotal minkuppfödare i Blekinge – nu är endast ungefär hälften kvar. Huvudorsaken är den ekonomiska smäll som blev resultatet av regeringens beslut om att stoppa avel under ett års tid.

– Att vi blir färre och färre är bekymmersamt, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink.

Minknäringen, som snart bedrivits i hundra år i Sverige, fick en hård smäll under förra året. Efter att coronasmitta upptäckts bland minkar beslutade regeringen om ett avelsstopp under 2021.

– Det har slagit hårt i hela Sverige och så också i Blekinge. Vi är ungefär hälften kvar, säger Jörgen Martinsson, som är vd för Svensk mink och aktiv i Moderaterna.

Ekonomiska konsekvenser

Minkföretagarna fick 60 miljoner i ersättning från regeringen – ungefär hälften av vad de begärt. Enligt Martinsson är de ekonomiska konsekvenserna den främsta anledningen till att flera uppfödare har lagt av. 

Är du orolig att minknäringen är på väg bort?

– Egentligen inte. Det är upp till var och en, vad man vill göra men man ska veta att minkuppfödarna är ett otroligt segt släkte.

Hör mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.