Radioaktiv strålning upptäcktes på föremål ombord på HMS Bremön i Karlskrona Foto: Erik Lundmark/SVT

Efter radioaktiva fynden –museifartyget Bremön öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

De radioaktiva föremål som hittades på museifartyget HMS Bremön vid Marinmuseum i Karlskrona har flyttats till slutförvar. Därmed kan fartyget återigen öppna för besökare.

Föremålen hittades ombord på minsveparen i början av januari och radioaktivitet påträffades på fyra ställen: vid några telefonuttag samt vid en klocka. Fartyget stängdes och skyddsstopp infördes.

– Ingen får gå ombord, sade Johan Löfgren, som är chef på samlingsenheten på Marinmuseum, till SVT då.

Sedan dess har fartyget varit stängt för besökare. Men nu meddelar Marinmuseum att föremålen har demonterats och flyttats till slutförvar.

– Arbetet utfördes av ett företag med tillstånd att hantera radioaktiva föremål. Förutom att montera ner de radioaktiva föremålen ombord har man också sanerat platserna där föremålen fanns, och tagit prover med tillfredsställande resultat, säger Johan Löfgren i ett pressmeddelande.

Därmed kan arbete återigen ske ombord på Bremön och besökare kan gå ombord till sommaren igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.