Det första spadtaget efter branden i Ronneby 2023 kommer att tas nästa vecka. Bilden till vänster visar hur det nya huset är tänkt att se ut efter återuppbyggnaden. Foto: Pressbild If / Arkivbild SVT

Efter storbranden i Ronneby: Så ska nya byggnaden se ut

Uppdaterad
Publicerad

Träfastigheten från 1800-talet i centrala Ronneby totalförstördes sommaren 2023 i en kraftig anlagd brand. Nu sätts snart första spadtaget i återuppbyggnaden av det nya huset.

Byggstarten vid torget i Ronneby invigs officiellt med ett första spadtag om en vecka. Återuppbyggnaden kommer att ta fasta på hållbarhet och ha de senaste uppdateringarna inom hållbart byggande, såsom bland annat solceller, spisvakt och sedumtak.

Branden vid träfastigheten var omfattande och en man i 60-årsåldern dömdes i hovrätten till tio års fängelse för grov mordbrand.

Det nya huset kommer att bli något större än det tidigare och bestå av en restaurang på bottenplan och hyresgäster på övriga plan.

Första spadtaget tas onsdagen den 25 september. Den nya byggnaden ska sedan stå klar vid årsskiftet 2025/2026.

pyroman i Ronneby

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i 60-årsåldern dömdes för grov mordbrand. I förhör berättar mannen själv att han hörde röster i huvudet som sa åt honom att tända på 1800-talshuset. Foto: Polisens Förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.