Officersförbundet reagerade starkt av antalet olycksfall när de tog del av SVT:s rapportering. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter SVT:s rapportering – skyddsombud lyfter försvarsolyckor till högsta nivå

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 arbetsplatsolyckor har skett på fem år i Försvarsmakten, siffror som SVT Nyheter Blekinge publicerade i veckan.

Nu reagerar skyddsorganisationen på skadesiffrorna – och menar att de är överraskande höga.

Officersförbundet reagerade starkt av antalet personskador när de tog del av SVT:s rapportering, något som tidningen Arbetsvärlden rapporterat om.

Nu tar skyddsombudet frågan vidare till Försvarsstaben för att utreda hur olyckor rapporteras samt åtgärdas.

Dödsolyckan på F17

– Skyddsorganisationen kommer att lyfta detta på högsta nivå. Det är inget vi kommer att släppa, säger Anders Salenbo, centralt skyddombud på Försvarsmakten till SVT.

Facket: ”Om det är något vi kan göra”

Försvarsförbundet i sin tur har svårt att fastställa någon bakomliggande orsak till de stigande siffrorna.

Men förbundsordförande Caroline Nilsson säger till SVT att det kan finnas koppling till organisationens snabba expandering, där antalet uppgifter blivit fler på personalen – som inte nyanställs i tillräcklig takt.

– Jag tycker att Försvarsmakten arbetar mycket med att förhindra risker. Men vi som fack måste titta på om det är något vi kan göra för att det ska bli bättre, om det nu är så att det händer mer, säger hon.

Hör mer om siffrorna i klippet nedan:

Reporter Cajsa Bengtsson/soldat

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur många olycksfall som drabbat försvarets anställda de senaste åren. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på F17

Mer i ämnet