I tio år har nu 22-åriga Elina Waldén levt med reumatism och även sjukdomen CRPS (complex regional pain syndrome) vilket innebär långvariga nervsmärtor. I slutet av 2016 förlamades hon i vänsterbenet. Året därpå kunde hon inte gå alls.
– Då blev jag förlamat även i höger ben. Nervsystemet ville tillslut inte koppla rätt. Första året var väldigt tufft och det var svårt att hitta motivationen till vad man egentligen ska kämpa för, berättar Elina Waldén.
”Jag är helt såld på det”
Men i september åkte Elina Waldén iväg till ett läger i Eskilstuna där hon kunde testa på olika så kallade parasporter. Det var då hon fann paraishockeyn och blev fast.
– Jag är helt såld på det. Det är en så häftig känsla att hitta glöd och motivation till att göra något och inse att man är bra på det.
Hon som hela sitt liv varit den där sporttjejen som sysslat med ishockey, golf och fotboll, trodde kanske aldrig att hon skulle idrotta igen efter förlamningen. Men hon berättar nu att paraishockeyn blir som en terapi för henne när livet som funktionsnedsatt känns tufft.
– Jag insåg att det var viktigt att ha mål och drömmar och hitta en motivation i något som får mig att må bra. Det behöver man för att komma vidare, säger Elina Waldén.
– För min del kändes det som ett nederlag att inte kunna klara mig själv och vara självständig. Men jag har alltid velat se vad jag kan göra istället även om något inte går fullt ut. Även om det blir tufft får man lösa det på ett eller annat sätt.
Drömmer om att starta ett lag
I framtiden hoppas hon kunna ta sig till Team Europa, ett lag för tjejer som spelar paraishockey. Hon drömmer också om att starta ett parahockeylag även i Blekinge. Här tränar hon två gånger i veckan, men då ensam. Närmaste klubb finns i Malmö.
– Det är en sport för alla, oavsett om du har normalfunktion eller inte. Jag hade velat att alla skulle få upptäcka vilken fantastisk sport det är.
Paraishockey
Tuff, fartfylld och rolig idrott för framför allt personer med rörelsehinder som har svårt att spela ishockey.
I princip samma regler som ishockey, exempelvis vad gäller tacklingar.
Spelarna sitter i en kälke och har två, i skaftändan, dubbförsedda klubbor som också används som stavar att staka sig fram med på isen.
I Sverige finns endast fyra paraishockeyklubbar. I Nacka, Malmö, Hedemora och Eskilstuna.
Källa: parasport.se