Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara dagar efter studenten började Elise Berg jobba heltid som reservdelsansvarig på en verkstad i Karlskrona. Hör mer i klippet ovan. Foto: Karin Karltun/SVT

Elise Berg från Jämjö spikade provet – bästa kvinnliga lastbilsmekanikern

Publicerad

Över 1 300 gymnasieelever genomförde transportföretagens yrkesprov. Och bästa kvinna inom lastbilsteknik blev Elise Berg från Jämjö.

– Det känns jättekul, säger hon.

Elise Berg har alltid haft ett intresse för bilar och redan vid 16 års ålder köpte hon sin första.

– En Volvo 740, jag har alltid gillat dem, säger hon.

Men då hon ännu inte var tillräckligt gammal för att köra fick hon meka. Ungefär samtidigt började hon på fordonsprogrammet med inriktning lastbilsteknik på Thörnströmska gymnasiet i Karlskrona.

– Det är ju lite skillnad mellan en 740 och en lastbil men båda är väldigt kul, säger hon.

Bästa kvinna i lastbilsteknik

Tre år senare så verkar studierna ha gett resultat. Elise Berg blev nämligen bästa kvinna vid Transportföretagens yrkesprov för lastbilsteknik.

Och det var ingen dålig konkurrens. 1 300 elever från 116 gymnasieskolor runt om i Sverige genomförde årets upplaga provet som var uppdelad i fyra kategorier.

– Det känns jättekul att det gick så bra, säger Elise Berg.

Spela klippet för att höra vad som händer efter studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.