Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enhetschefen Marie Gummesson är besviken över nedläggningsbeslutet av Arbetsmarknadscentrum. Foto: SVT

Oro och tårar hos deltagarna på Bubbetorps gård efter nedläggningsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Att politikerna i Karlskronaalliansen kommer att rösta för en nedläggning av Arbetsmarknadscentrum i Bubbetorp är något som bekymrar enhetschefen Marie Gummesson.

Den utredning som gjorts för att kartlägga för- och nackdelar med att lägga över Arbetsmarknadscentrum (AMC) i Karlskrona kommun till privat drift pekar på ett antal allvarliga brister om verksamheten skulle läggas ner. Ändå är förslaget att kommunen ska avveckla AMC som håller till på Bubbetorps Gård och låta privata aktörer sköta de aktiviteter och utbildningar som Arbetsmarknadscentrum håller idag.

– Jag står inte bakom det. Det gör jag inte, säger Marie Gummesson, som är enhetschef på Arbetsmarknadscentrum.

Ska spara pengar

Om Arbetsmarknadscentrum läggs ner kommer kommunen inte längre ha kvar Bubbetorps gård, vilket i sig blir en besparing. Men utredningen pekar också på risker som att fler personer av de som deltar i AMC:s återigen kommer behöva försörjningsstöd, och svårigheter att möta de behov som i dag finns bland dem som deltar i arbetet vid Bubbetorps gård.

– Jag tror inte i förlängningen att det här blir någon besparing. För vi kommer ju få köpa platser istället. Och i arbetet vi gör med deltagarna gör vi också uppdrag åt kommunens förvaltningar, vilket också är en besparing för kommunen, säger Marie Gummesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.