Åsikterna går isär på högstadiet på Bokelundsskolan när det kommer till skolans mobilförbud. Skolan är inne på sin tredje termin som helt mobilfri men alla elever är ännu inte övertygade.
– Jag tycker att man borde få ha den mellan lektionerna, säger Milton Bengtsson som går i årskurs 9.
Att eleverna inte tycker om mobilförbudet märks enligt läraren Harald Fried som har haft många diskussioner med eleverna.
– Det har varit en debatt som många brinner för, berättar han.
I klippet: följ med till Bokelundsskolan – och se hur tre terminer utan mobiler har gått.
Är mobilförbud en snabb lösning?
Anita Grigic Magnusson är forskare vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT vid Göteborgs universitet. Hon tror att många skolor ser mobilförbudet som en snabb lösning på problem som inte kommer försvinna med mobilerna.
– Ofta finns det annan problematik som gör att alla elever inte når alla kunskapsmål i alla ämnen, säger Anita Grigic Magnusson.
Förhindrar mobilförbud mobbning? Hör forskaren förklara i klippet nedan:
Fler blir mobilfria
Sedan första augusti 2022 får mobiler inte användas i klassrummet för annat än skolarbete. Rektorer kan idag välja själva ifall de vill införa ett totalt mobilförbud för alla elever på skolan. Något som allt fler skolor i Blekinge väljer att göra. Stor andel låg och mellanstadieskolor har sedan flera år tillbaka en mobilfri skola. Men nu väljer allt fler högstadieskolor att gå samma väg.
Bland annat planerar högstadieskolor i Ronneby att bli helt mobilfria. Något som flera högstadieskolor i Karlskrona och Bokelund i Sölvesborg är idag.