Antalet engångsartiklar som förbrukas ska halveras till 2026 inom EU. Sedan 1 januari i år finns därmed ett krav på serveringar i Sverige att erbjuda mat och dryck i muggar och matlådor som går att återanvända.
Därför har Sweden Rock fått ställa om inför årets festival – och food manager Mats Lindgrens fokus har legat på att hitta klimatsmarta lösningar.
– Jag brinner för detta. I år tar vi ett steg och för varje år kommer vi närmare en helt plastfri festival. Vi ligger i bräschen inom vår bransch, säger han.
Tidigare år har personalen fått mat i färdigpackade lådor. För första gången erbjuds i stället buffé, vilket sparar 30 000 matförpackningar.
Nytt disksystem
Redan 2022 serverades fatöl i pappersmuggar, varpå det fanns en oro för att det skulle påverka besökarnas upplevelse negativt.
– Tvärtom höll muggen både skummet och kylan bättre än i plast. Det har funkat jättebra, säger Mats Lindgren.
Förutom pappersmuggar i barerna cirkulerar också sejdlar i glas och vinglas i hårdplast inne på VIP- och vinområdena, som kan diskas och återanvändas. Festivalen har inlett ett samarbete där en speciell diskvagn kan tvätta produkterna på rätt sätt.
– Det finns små porer i glaset och för att det inte ska bildas bakterieflora där måste de åka genom en torktunnel direkt, säger Mats Lindgren.
Följ med ”bakom disken” på Sweden Rock Festival i klippet ovan.