mat, man med papper

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare kommunalrådet Kent Lewén är kritisk till beslutet inom daglig verksamhet som togs för att spara pengar – men som blev dyrare, menar han. Foto: SVT

Ex-kommunalrådets kritik: Tänkt miljonbesparing förlustaffär för Karlskrona kommun

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten för den med daglig verksamhet att få köpa en matlåda till lunch har försvunnit.

Detta ska spara en miljon – men det tidigare liberala kommunalrådet Kent Lewén menar att Karlskrona tvärtom förlorar pengar på beslutet.

Tidigare kunde den med daglig verksamhet köpa en matlåda från Karlskronas kommunala kök och få den levererad till sig vid lunch. Maten tillagades av skolköket på Chapman gymnasiet och kostade 80 kronor per portion.

Men sedan några veckor tillbaka saknas den möjligheten. Kommunen har valt att dra in lunchlådeleveransen och ska på så sätt spara den nya funktionsstödsförvaltningen ungefär en miljon kronor.

Tidigare kommunalråd kritiskt

Beslutet får nu kritik från det tidigare liberala kommunalrådet Kent Lewén, som engagerat sig i frågan privat.

I ett öppet brev till nuvarande kommunalråd Bengt Jönsson (KD) skriver Lewén att ekvationen inte går ihop. Intäkterna som kommunen fick från matlådorna under 2023 överstiger kostnaderna, menar han.

– Man förlorar 100 000 på det här, det görs ingen besparing, säger han.

Hör honom förklara sin uträkning, som baseras på ett år, i klippet ovan

Använder andra siffror

Kommunalrådet Bengt Jönsson (KD) håller inte med om kritiken, han menar att kostnaden för utkörningen är dyrare än de siffror som Kent Lewén räknat med.

– Vi har haft den kostnaden utlagd, bland annat på taxi och andra bolag, säger han.

Spela klippet nedan för att höra honom förklara besparingen

Bengt Jönsson (KD)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Jönsson menar att besparingen bland annat ligger i minskade kostnader för leveransen av matlådorna, spela klippet för att höra honom berätta mer. Foto: SVT

MATLÅDA I DAGLIG VERKSAMHET

Sedan den 5 augusti gäller beslutet att samtliga inom daglig verksamhet i Karlskrona inte längre har möjlighet att köpa en matlåda genom de kommunala skolköken.

I stället ska deltagarna själv ta med sig lagad matlåda – eller ordna lunch på egen hand. Detta för att lära sig att bli mer självständiga, enligt beslutet.

Men det har mött kritik av anhöriga, som menar att många av deltagarna inte klarar att handla och laga mat själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.