Därför eldar Sverige med olja när elen tryter

Publicerad

När elen tryter i ledningarna i Sverige startar Karlshamnsverket som eldar med olja och som släpper ut koldioxid, vilket bidrar till klimatförändringarna. Men måste Sveriges reservkraft vara beroende av olja? Svaret på den frågan har Magnus Genrup på Lunds tekniska högskola.

Karlshamnsverket var redan 2020 Blekinges största utsläppare av koldioxid med 11 900 ton. Under 2021 släppte Karlshamnsverket ut ännu mer koldioxid – 90 000 ton.

– Vi ska inte hålla på och elda olja, det är fel. Fossila bränslen är ett problem så klart, säger Magnus Genrup, som är professor i kraftverksteknik vid Lunds tekniska högskola.

Måste byta ut oljan

Han menar oljan måste bytas ut som reservenergi i Sverige. Men det kan ske först i framtiden efter mer forskning och teknisk utveckling.

– Det behövs en del utveckling innan vi är framme, säger Magnus Genrup.

”Inget alternativ just nu”

Fram tills dess menar han att Sverige är beroende av Karlshamnsverket som reservkraftverk när elen tryter i ledningarna.

– När det gäller flexibilitet, att starta snabbt och göra insatser när det behövs är de unika. Vi har inget annat realistiskt alternativ som det är nu. Men vi måste som sagt byta bränsle på sikt, säger Magnus Genrup.

Möt experten Magnus Genrup genom att se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.