Till vänster en man som lägger solpaneler på ett tak, till höger Emil Lind, energi- och klimatrådgivare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energi- och klimatrådgivare är på turné i Blekinge och Tingsryd för att föreläsa för villaägare om energiförbrukningen. I klippet får du råd om hur man som husägare kan tänka – och ett konkret, effektivt tips. Foto: SVT

Experternas råd: Rätt tankesätt sparar på hushållsenergin

Publicerad

Just nu turnerar fyra energi- och klimatrådgivare runt Blekinge och Tingsryd. Syftet är att ge råd till villaägare hur de på bästa sätt kan minska sin energiförbrukning.

Emil Lind, energi- och klimatrådgivare för både Karlskrona och Tingsryd kommun, säger att det de vill att folk ska få ut av energiföreläsningarna är ett annat tankesätt.

– Den bästa energieffektiviseringen är den som blir av. Du får fundera på vad som fungerar för dig och ditt hushåll, säger han.

”Finns inga mirakellösningar”

Emil Linds kollega, Roger Ahlman, har lagt märke till att vissa funderingar förekommer ganska ofta när han föreläser.

– Det brukar vara mycket frågor om kostnader och miljöpåverkan.

Precis som Emil Lind vill Roger Ahlman vara tydlig med att energieffektivisering av ett hem varierar kraftigt beroende på vilket hus det handlar om.

– Det finns inga enskilda mirakellösningar, utan det är ifrån ens egna förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.