Enligt utredningen har bråket mellan kommunen och revisorerna haft en negativ effekt på kommunens renommé och varumärke. Foto: Johan Nilsson/TT

Extern utredning: Svidande kritik mot både kommun och revisorer i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Den externa utredningen efter turbulens och polisanmälningar mellan kommunanställda och revisorer i Sölvesborg är klar – och både kommun och revisorer får hård kritik.

Kommunfullmäktiges presidium i Sölvesborg beställde en oberoende extern utredning efter flera anmälan om brister och missförhållanden i vissa delar av revisorernas arbete.

Nu är granskningen klar och både de utpekade revisorerna samt kommunledningen får hård kritik.

Påverkat förtroendet

Utredningen kommer fram till att det finns flera exempel på ”bristande respekt och dåligt omdöme från berörda parter” och att bråket som ofta skett offentligt på social media och i media påverkat ”förtroendet för berörda parter negativt” samt haft en​ ”negativ effekt på kommunens renommé och varumärke”.

Rätt att polisanmäla

Att de tre revisorerna gjorde en polisanmälan gällande misstänkt mutbrott kopplat till kommunens samarbete med Sweden Rock Festival anser utredningen vara befogad då revisorerna inte fick den information de efterfrågade.

Hård kritik

En händelse som kritiseras hårt är när en av revisorerna kontaktade en kommunanställd på kvällstid för att få ut fakturakopior. Agerandet upplevdes hotfullt och polisanmäldes och utredningen kommer fram till att revisorns agerande är helt oacceptabelt.

Föreslår utbildning

Utredningen föreslår nu att det bör genomföras utbildning för revisorer, kommunledning och fullmäktiges presidium om bland annat lagstiftning och god revisionssed.​ Samt att berörda parter behöver lära sig att prata mer ”direkt med varandra än indirekt om varandra i massmedia och andra media”.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.