Biodlaren Ulf Bäckås kollar i en av sina bikupor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårsåld honung, mindre biologisk mångfald och utmaningar för jordbruket. Biodlaren Ulf Bäckås ser många risker med att allt fler köper falsk honung. Spela klippet för att höra honom berätta mer om det. Foto: Karin Karltun/SVT

Falsk honung ställer till det för biodlare

Uppdaterad
Publicerad

Det produceras mer honung än vad det säljs i Sverige och en av anledningarna till det är att det säljs allt mer falsk honung i butikerna. Det menar i alla fall biodlaren Ulf Bäckås från Asarum och han ser den falska som ett hot både mot jordbruket och den biologiska mångfalden.

Falsk honung är kemiskt producerad honung som ofta tillverkas utanför EU. Priset på honungen är betydligt billigare än den som är från bikupor i Sverige, något som P4 Blekinge rapporterat om.

– Tidigare år har vi producerat ungefär hälften av den honung som vi konsumerat här i Sverige, säger Ulf Bäckås, biodlare med flera bikupor utanför Asarum.

Men så ser det alltså inte ut längre. Nu vittnar flera biodlare runt om i landet att de inte får sin honung såld.

Nya försäljningskanaler för biodlarna

När det inte längre går att sälja till de kommersiella inköparna så har Ulf Bäckås behövt se sig om efter andra försäljningskanaler.

– Till exempel sociala medier men det innebär ett stort merjobb för mig.

Har det blivit några ekonomiska förluster?

–  Jag har inte alls samma marginal på detta som jag brukar ha.

Vill se nya regler kring honung

Ulf Bäckås vill se ett kraftigare regelverk kring hur man hanterar frågan om importerad honung.

– Man måste titta på hur man kommer åt det, för annars kommer den här importhonungen att ta över hela marknaden, säger han.

Det är inte möjligt att sänka priset för att göra den svenska honungen mer attraktiv?

Ja, man kan ge bort svensk honung men då kan man inte arbeta med det. Då får man ha två kupor i sin trädgård och se det som en hobby. Det är trevligt det med, men företagandet kommer inte att gå.

Spela klippet för att hur den falska honungen kan påverka jordbruket och den biologiska mångfalden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.