En person i en reflexjacka står på däck av en färja. Bakom dem syns den gula färjan, med säkerhetsskyltar i blå och vita färger. Himlen är delvis molnig och havet är synligt i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gustav Karlsson förklara hur det ser ut med Apöfärjan de kommande månaderna. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Färre avgångar och fler renoveringar – så blir turerna med Aspöfärjan

Publicerad

Först var det kontroll av Yxlan och snart blir det renovering av kajen – turerna kring Aspöfärjan har varit många och Aspöborna kommer får vänta månader till normalläge.

– Vi har de färjor vi har, säger Gustav Karlsson.

Under tiden som Aspös största färja Yxlan är på varvet har Aspö II och Aspö III kört boende mellan ön och Trossö. Utan Yxlan är kapaciteten hälften så stor och flera bilpendlare har lämnats kvar i färjeläget.

Gustav Karlsson, distriktschef på Trafikverkets färjerederi som ansvarar för avgångarna, menar att det var planerat att skicka Yxlan till varvet.

– Det är en kontroll som ligger inplanerad var tredje år.

Färja havererade

Samtidigt har september präglats av haveri på Aspö III och försvårat situationen ytterligare för pendlare.

– Det renoverade propelleraggregatet vi fick ner till oss hade man gjort ett dåligt jobb på, säger Gustav Karlsson.

Propellern fick bytas tillbaka till den gamla och enligt Gustav borde Aspö III klara sig fram tills det att den ska på service i vår.

– Jag förstår oron när vi har haft så mycket problem som vi hade i mitten av september men ser man på ett längre perspektiv så har vi inte haft så mycket driftstopp, säger Gustaf Karlsson.

Renovering av Kajen

Jämsides färjerenoveringar ska kommunen reparera Kajen i Karlskrona. Arbetet på Kajen skulle har påbörjats i början av året, men 10 månader senare har renoveringen fortfarande inte påbörjats.

Enligt Ola Gren, hamnchef på kommunen, ska renoveringen komma igång i november.

– Den 4 november kommer entreprenörerna.

– Man börjar med att öppna upp kajen, titta hur det ser ut längre in och hur vi ska renovera och vilka åtgärder. Det är lite sånt vi kommer se på, säger Ola Gren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.