Fastighetsägare i Blekinge vill rekordhöja hyrorna: ”Har kraftigt ökade kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för el, räntor och byggnationer stiger för Blekinges hyresvärdar som inför höstens hyresförhandlingar vill se en kraftig höjning av hyrorna.

En höjning på närmare 30 procent hade behövts för att täcka de ökande kostnaderna.

– En så kraftig höjning går aldrig igenom, men så illa är verkligheten, säger Tommy Svensson, förhandlare för Fastighetsägarna i syd.

Nu inleds förhandlingarna om hyresnivåerna under 2023 mellan branschorganisationen Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

Enligt Tommy Svensson, som förhandlar åt bland annat fastighetsägare i Blekinge, är det många framför allt mindre hyresvärdar i länet som oroas av utvecklingen.

– Man vet inte riktigt hur man ska klara det här. Många är oroliga för att man har ett högt kostnadsläge som stiger ytterligare, säger Tommy Svensson.

Karlskronahem: ”Behövs kraftiga hyreshöjningar”

Det är inte bara länets mindre privata fastighetsbolag som ser behov av en hyreshöjning. Det gäller även Blekinges största kommunala bostadsbolag.

Hör Rasmus Rasmussen, vd på Karlskronahem, berätta i klippet nedan:

Fler överväger kallhyra

Tommy Svensson på Fastighetsägarna får allt fler rådfrågor om att minska energikostnaderna. Bland annat om att ändra hyresavtalen till kallhyra så att hyresgästen själv får stå för uppvärmningskostnaden av bostaden.

– Sådana förfrågningar har definitivt ökat, framför allt från de ägare som har eluppvärmning, säger han.

Men för att införa kallhyra krävs en förhandling med minst tre månaders förvarning och dessutom måste rätt praktiska förutsättningar finnas, menar han.

– Man måste kunna mäta värmen i varje lägenhet och sådant kan vara krångligt. Vi har haft ärenden där man har satt in luftvärmepumpar i lägenheter, säger han.

SVT har tidigare rapporterat om hyresgäster i Ronneby som fått hem nya hyresavtal att skriva på – utan förhandling. Bland annat hade varmhyror gjorts om till kallhyror och hyreskostnaderna justerats.

Hör mer i klippet ovan.

Nytt för i år: Trepartsmodellen

Hittills har det saknats en samsyn på vilka faktorer som hyresförhandlingarna ska baseras på. För första gången har nu den så kallade treparten; Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta samt Fastighetsägarna enats i en överenskommelse.

Syftet med den så kallade trepartsmodellen är att säkerställa att hyrorna över tid följer den allmänna ekonomiska utvecklingen. Årets förhandling baseras enligt modellen på fem faktorer, exempelvis drift- och räntekostnader, på ett treårigt genomsnitt.

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.