Nicolas Westrup (SD), gruppledare i Ronneby. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Febrig gruppledare fick SD att rösta fel – drabbar kultur och idrott i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Nicolas Westrup (SD) gick på kommunfullmäktige med hög feber. Där röstade han fel när Ronneby kommuns kritiserade bidragsregler för föreningar skulle ändras.

– Det blev fel. Den mänskliga faktorn, säger han.

Ronneby kommuns bidragsregler har länge kritiserats av kultur- och idrottsföreningar.

Nya regler har nu tagits fram i ett brett politiskt samarbete.

Men när de nya reglerna skulle röstas igenom på kommunfullmäktige fattade den febriga gruppledaren Nicolas Westrup (SD) tycke för KD:s förslag om återremiss och fick hela SD-gruppen att rösta emot sitt tidigare beslut att rösta igenom regeländringarna. Det här var Sydöstran först att rapportera om.

– Jag vände mig om och nickade mot gruppen och de nickade tillbaka. Det blev fel, säger Nicolas Westrup.

”Extrema konsekvenser”

– Det här kan få extrema konsekvenser för föreningarna, säger Mikael Mårtensson (S), ordförande i teknik-, fritid- och kulturnämnden.

Enligt honom har arbetet nu börjat för att försöka få till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte för en ny omröstning, men det är bråttom då informationen om vilka regler som gäller för bidragsansökningar under 2025 snart ska gå ut till kommunens föreningar.

– Om vi lyckas få till en ny omröstning i tid så hoppas jag att SD trycker på rätt knapp den gången, säger Mikael Mårtensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.