Sjukhuset anser att läkaren genomfört operationerna på felaktiga eller tveksamma grunder.
En kvinna som fick sin friska livmoder borttagen ville skaffa fler barn och har efter operationen lidit av PTSD och depression.
– Tom, tårögd, besviken på vården. Han jobbar ju med människor, det är inte maskiner han gör fel på, säger hon till Sveriges radio.
Läkaren har slutat: ”Inte haft incidenter efter det”
Tre av kvinnorna ska ha sökt vård för framfall, något som kan kräva att livmodern opereras bort men inte behöver göra det. I alla tre fallen valde dock läkaren att ta bort livmodern utan att åtgärda framfallet.
Läkaren förbjöds 2023 från att göra liknande operationer själv och har nu sagt upp sig på egen begäran. Ivo har dock gjort bedömningen att det inte finns skäl att ifrågasätta överläkarens legitimation.
Sjukhuset utesluter inte att fler personer kan ha drabbats. Men verksamhetschef Love Elthammar menar att sedan incidenterna har säkerheten ökat.
– Det är nu ett väldigt öppet klimat att fråga och hjälpa varandra, inte minst i läkarkåren och vi jobbar mer i team. Sen har ju kollegan slutat och vi har inte haft några incidenter efter det. Man kan vända sig till Blekingesjukhuset alldeles lugna, säger han.
Fler liknande fall i landet
Tidigare i höstas avslöjades ett liknande fall där 33 kvinnor fått sin livmoder bortopererad i onödan på Akademiska sjukhuset i Uppsala under 2023 och 2024. Avslöjandet har fått stor uppmärksamhet och har bland annat lett till att regeringen tillsatt en nationell kartläggning av bedömningen av förstadier till livmodercancer.
I klippet ovan: Hör verksamhetschefen i Blekinge berätta vilka åtgärder som gjorts efter händelserna