Mannen menar att han agerat i nödvärn och vill därför frikännas från anklagelserna. Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

Fest slutade i slag och stryptag på flickvännen: ”Var nödvärn”

Publicerad

En man i 35-årsåldern bad en kvinna kissa honom i ansiktet på en fest. Det blev upprinnelsen till att mannen misshandlade sin flickvän tills hon blev medvetslös.

Mannen menar att han ska gå fri från ansvar – då han agerat i nödvärn.

Det var i höstas som paret hamnade i ett bråk i en lägenhet efter en fest i västra Blekinge, där mannen bad en annan kvinna att kissa honom i ansiktet.

Mannen gav sin flickvän flera knytnävsslag och tog tag i hennes hår. Han drog henne sedan i håret från vardagsrummet, över soffbordet och ut i hallen. Där fick kvinnan motta fler slag och sparkar liggandes på golvet.

Mannen dunkade kvinnans huvud i golvet och tog stryptag tills hon tappade medvetandet. Enligt flera vittnen skrek mannen ”jag ska döda dig, jag ska slå ihjäl henne”. Han tog också stryptag på flickvännens väninna.

Vill frikännas

Mannen har ansett att han agerat i nödvärn och vill därför frikännas från anklagelserna.

I november dömde Blekinge tingsrätt mannen, som är i 35-årsåldern, till fängelse i ett år och åtta månader för grov misshandel samt olaga hot mot kvinnan samt misshandel av väninnan.

Mannen överklagade till hovrätten i hopp om att frikännas. Men hovrätten fastslår nu tingsrättens bedömning utan ändringar – och menar att ända rimliga påföljden är det angivna fängelsestraffet.

Han ska också betala skadestånd till kvinnorna på 65 000 respektive 10 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.