Till vänster syns en person som står vid en flod, klädd i en grön jacka och en rutmönstrad skjorta. Till höger visas en naturskön vy av en flod med omgivande träd och en röd byggnad i bakgrunden. Den övergripande stämningen är lugn och höstig, med gråhimlande moln. Mörrumsån, Kronolaxfiske.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar platschefen på Mörrums Kronolaxfiske om de nya fiskekvoterna i ån. Foto: Karin Karltun/SVT

Fiskekvoter sänks i Mörrumsån – signal mot överfiske

Uppdaterad
Publicerad

Fiskbeståndet i Östersjön minskar och därför drar nu Mörrums Kronolaxfiske ner på fångstkvoterna inför nästa säsong – trots att de inte tror att det kommer ha någon större påverkan.

Tidigare år har det varit tillåtet att ta upp och avliva 300 laxar och 200 öringar ur Mörrumsån per säsong. Nu går den siffran ner till 100 fiskar totalt – det inkluderar alltså lax, öring och hybrider.

För den enskilde fiskaren minskar den personliga fiskekvoten från sex till två.

Signal mot överfiske

Åtgärderna beror på ett allt svagare fiskbestånd i Östersjön.

Mattias Holmquist som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske tror inte att förändringen kommer kunna bidra till någon förändring hos laxpopulationen, men ser det som en viktig åtgärd.

– Det är en viktig signalpolitik här ifrån, att vi visar att vi bryr oss om fisken, säger han.

Han tror inte heller att den enskilda fiskaren kommer att påverkas nämnvärt. Under 2024 uppskattas cirka 1500 fiskar ha vandrat upp i Mörrumsån. Av dessa fångades 480 varav 70 avlivades.

Spela klippet för att höra honom utveckla resonemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.