Ett stort antal patienter i Blekinge fick felaktiga provsvar från sina PSA-prov som kan riskbedöma prostatacancer. Foto: Arkivbild / TT

Cancersjuka bedömdes som friska – läkare fick sluta

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal patienter på en vårdcentral i Blekinge har fått felaktiga cancerbesked – som i flera fall lett till allvarliga skador för de drabbade. När läkaren till sist tvingades lämna arbetsplatsen anställdes han på nytt i en annan vårdcentral.

Flera patienter som genomgått ett så kallat PSA-prov för att undersöka förekomsten av prostatacancer har fått besked grundade på felaktig läkarbedömning. I ett stort antal fall har brev skickats hem till patienterna som förklarat att det inte förelåg några alarmerande risker – när de i själva verket var cancerdrabbade.

Det framgår i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som läkarens dåvarande chef skickat in. I anmälan står bland annat att läkaren inte följt nationella riktlinjer vilket medfört allvarliga vårdskador för flera patienter.

– Jag har gjort anmälan enligt patientsäkerhetslagen, och det som står i den får bli min kommentar. I övrigt vill jag inte uttala mig, säger chefen på vårdcentralen.

Stort mörkertal

Vid en genomgång av samtliga PSA-prov som läkaren genomfört de senaste två åren hittades ”ett stort antal patienter” där fel hade begåtts, och samtliga patienter kallades tillbaka för nya prover. Det framgår också att det kan finnas ett mörkertal av patienter som drabbats.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med patienter som under flera månaders tid levt i tron att de varit friska – men nu akutopereras för prostatacancer.

Menar att öppen konflikt ligger bakom

Läkaren säger till SVT Nyheter Blekinge att det ligger en långvarig arbetsplatskonflikt bakom anmälan, och att han ser den som ett sätt att få bort honom från arbetsplatsen på vårdcentralen.

– Arbetsgivaren gjorde allt för att bli av med mig från företaget. Jag blev trakasserad de sista två åren och överbelastad med arbete.

Men vi har pratat med patienter som visade sig ha cancer?

– Okej. Ja, det är beklagligt. Men jag kan inte säga något om det, dels eftersom jag inte vet vem det gäller och eftersom det också finns sekretess runt detta. Men det är mycket komplicerad materia vad som är rimligt och vad som inte är rimligt när det gäller PSA-prov. Det finns en stor osäkerhet kring frågan om PSA.

Vet du mer? Är du drabbad?

Hör av dig till reportern på erik.alfredsson@svt.se med dina tips!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.