Foto: SVT

Flera frågor om affären: Därför behåller säljaren fontänstatyn

Uppdaterad
Publicerad

Fontänstatyn utanför Vattenborgen ingår inte i 26-miljonersaffären.

Och ett eventuellt elstöd tillfaller säljaren.

Det är några av delarna i det så kallade aktieöverlåtelseavtalet mellan kommunen och det familjeföretag kommunstyrelsens moderata ordförande Emma Swahn Nilsson är med och äger.

Varför ingår inte fontänstatyn i köpet?

– Den hör inte till huset och man tittar på det historiskt sett. Ägaren gillar den och betraktar den som lös egendom. Det var någon av de tidigare ägarna som monterade dit den, förklarar samhällsutvecklingschef Ingrid Anderbjörk.

Elstöd till säljaren

Kommunalrådet Christopher Larsson (SD) säger sig först vara osäker på vem statyn tillhör, men säger sedan så här på frågan om varför fastighetsägaren får behålla den:

– Det har jag ingen aning om och jag har heller inte brytt mig om den där lilla statyn.

Varför ska kommunen betala kallhyra men ägaren behålla ett eventuellt elstöd?

– Elstödet faller ut för tidigare perioder, då fastighetsägaren haft lokalen grunduppvärmd. Det är för den tiden elstödet faller ut. Jag vet att vi räknade på vad vår elkonsumtion skulle ge och det är väldigt, väldigt små pengar. Det är inte ens 30 kronor, säger Ingrid Anderbjörk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.