Det är en hektisk tid för Åke Widgren. Han arbetar med naturreservat på länsstyrelsen i Blekinge och i år har naturvården fått en rekordbudget. Men de pengar som inte använts riskerar att frysa inne, så det är bråttom.
– Vi har fram till september på oss. Så det är intensivt nu, säger Åke Widgren.
Vi träffar honom i ädellövskogen i Jämsunda, nära Johannishus. Området är ett av de som står på tur att bli naturreservat. Här finns bok, avenbok, ek och lind och artrikedomen av både djur och växter är stor.
– Det här är en av Blekinges största avenboksskog, och därmed en av Sveriges största, säger Åke Widgren.
37 miljoner till Blekinge
Förra året fick Blekinge två nya naturreservat, i år kan det bli så många som sex – om Åke och hans kollegor hinner med.
I årets statsbudget gjordes en rekordstor satsning på naturvård. Anslag till åtgärder för skydd av värdefull natur ökade med 93 procent jämfört med förra året. För Blekinges del betyder det 37 miljoner kronor till skydd av värdefull natur i länet.
– Förra året var bra, men detta år är ännu bättre, säger Åke Widgren, som just nu reser Blekinge runt för att förhandla och sluta avtal med markägare.
Gör avtal med markägare
För att ett område ska bli naturreservat måste staten göra upp med markägarna. Det kan ske antingen genom att köpa marken eller genom att ge ersättning till markägarna.
I Jämsunda är så gott som alla avtal med markägarna färdiga och länsstyrelsen räknar med att snart ta beslutet som ska göra växter och djur här extra skyddade.
– Vi tar nog beslut om någon eller några veckor. I så fall kan vi inviga det här som naturreservat under våren, säger Åke Widgren.