Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flottiljchefen Anders Jönsson om hur flygflottiljen förberetts sig klippet ovan. Foto: SVT/Frida Lindhe

Flottiljchefen vid F 17 om Natobeskedet: ”Vi är redo”

Publicerad

Vid ett Natomedlemskap splear F 17 i Kallinge en viktig roll med anledning av placeringen vid Östersjön. Deras flygplan kan komma att skickas för att delta i konflikter utomlands och frågar man flottiljchefen Anders Jönsson är de anställda förberedda.

– Vi har sedan, jag skulle säga 20 år tillbaka implementerat metoder och materiel så den är kompatibel så där är vi beredda, säger Anders Jönsson och fortsätter:

– Våra anställda är vana vid att arbeta med andra nationer, i huvudsak Natoförband, och engelska som arbetsspråk är naturligt, säger

Om Sverige blir medlem i Nato, hur kommer det att märkas i Blekinge?

– Vi har med hög frekvens gäster från Natoländer här på F17. Utländska flygplan och helikoptrar är vardagsmat, men visst kan frekvensen öka vid ett medlemskap. Bland annat på grund av vår centrala placering mot Östersjön med bra övningsutrymmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.