Det är ett varningsbrev med en vädjan som skickats till kommunen. FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, uppmanar Sverige att inte ta några oåterkalleliga beslut när det gäller världsarvet i Karlskrona. Om frågan inte utreds ordentligt riskerar “stora universella värden” att ta skada, varnar organisationen.
Det handlar om det nya kulturhuset som är planerat att byggas i centrala Karlskrona. Bygget fick klartecken från kommunen i april, då bygglovet godkändes. Men Unesco menar att det gått för fort.
Örlogsstaden Karlskrona utsågs för drygt tjugo år sedan till världsarv. Platser som får världsarvsstatus ska skyddas och bevaras för kommande generationer och stora förändringar är känsliga.
Världsarv i fara?
Brevet är skrivet av chefen för Unescos världsarvscenter, Mechtild Rössler, och skickades 17 juni till den svenska ambassadören till Unesco. I brevet skriver Rössler att organisationen sett utredningar som visat på negativa effekter. Det handlar både om rivningen av befintliga byggnader – “gamla posthuset” - och om att uppföra ett nytt, högt kulturhus så nära Fredrikskyrkan.
Stadsarkitekt Kristina Stark säger till SVT Nyheter Blekinge att kommunen inte gått för fort fram enligt lagstiftningen.
– Bygglovsärenden i en kommun får ta max tio veckor. Jag tycker inte vi misskött oss på något sätt – det får stå för Unesco i så fall, säger hon.
Om Unesco kommer fram till att ett världsarv hotas dras en process igång där första steget är att fallet tas upp på ett världsarvsmöte. Sedan kan beslut tas om att sätta upp platsen på en lista över “världsarv i fara”, ett slags varning. I värsta fall kan platsen förlora rätten att titulera sig “världsarv”.
Det har hänt i ett par fall men aldrig i Sverige.
SVT Nyheter Blekinge har förgäves sökt kommentarer från de styrande kommunalråden Sandra Bizzozero (S), Magnus Larsson (C) och Börje Dovstad (L).