Mäklaren Gunnar står i ingången till det gamla fängelset i Karlskrona

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i det gamla och allt mer förfallna fängelset i centrala Karlskrona och hör mäklaren Gunnar Thulin berätta om fastighetens framtid. Foto: Lukas Deininger/SVT

Följ med in i gamla fängelset i Karlskrona – skånskt företag nära ta över

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla fängelset i Karlskrona har stått tomt i många år. Men enligt mäklaren Gunnar Thulin är köpet snart i lås.

– Säljarna måste ju bli av med den, säger han.

Ett skånskt fastighetsbolag är nära köp nu.

Under september 2010 lämnade den sista fången fängelset i centrala Karlskrona. Året därpå köpte det indonesiska företaget Carlskrona Property Development AB fastigheten.

Olika verksamheter har dess har olika verksamheter försökt etablera sig i den anrika byggnaden, men inget projekt blev en framgångssaga. De senaste åren har den nästan 4 000 kvadratmeter stora tomten stått öde och förfallit.

Vita Briggen i Karlskrona

Mäklaren: ”I väldigt dåligt skick”

Prislappen för fängelset har varierat kraftigt. 2019 försökte ägarna få upp till 65 miljoner kronor för fastigheten, i den pågående försäljningen ligger utgångspriset på 15 miljoner kronor.

– Byggnaden är i väldigt dåligt skick, säger mäklaren Gunnar Thulin. Anledningen till detta är omfattande vandalisering under de senaste åren. Dörren till byggnaden har stått öppet, inne i lokalerna härskar kaos och förödelse.

Se bilder inifrån fängelset i klippet ovan.

Flera intressenter – även den här gången

Mäklaren Gunnar Thulin har haft olika intressenter som visade sig vara villiga att köpa.

– Vi är nära, men vi har säljaren på andra sidan jorden som också ska säga sitt. Det är där vi har lite svårigheter och det har vi haft även senast, säger han.

Tror du på det den här gången?

– Ja, säljarna måste ju bli av med den, säger han.

Skånskt fastighetsföretag nära köp

Närmast ett påskrivet kontrakt står ett fastighetsföretag från Skåne, som vill förbli anonymt tills affären är klar.

När SVT träffar representanter för företaget uppger de att byggnaden i första hand ska fräschas upp och att det skulle kunna bli studentlägenheter i fängelset.

I nuläget får det inte byggas vanliga bostäder i huset på grund av att fastigheten är klassad som specialenhet i detaljplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet