Under ett läsår lottas 35 klasser ut i Karlskrona kommuns gymnasieskolor. Beroende på klassens storlek lottas mellan fyra till sex personer ut som erbjuds att göra drogtestet.
– Om ni kommer i kontakt med droger ska ni välja att avstå och ni kan då skylla på att skolan kan komma att drogtesta er, säger Linda Algerstedt till eleverna i klassrumet.
Erbjuds drogtest
En slumpgenerator på socialpedagogernas dator slumpar fram ett nummer. Eleven som har samma nummer i klasslistan får följa med en av specialpedagogerna till ett annat rum. Där får eleven svara på frågor om alkohol och droger samt erbjuds att genomföra ett drogtest genom att lämna ett urinprov.
I klassen i dag lottas sex personer ut. Alla väljer att genomföra drogtestet.
– Säger eleven nej och det inte finns någon annan oro kring eleven från skolan så händer ingenting, säger Andreas Glingfors.
Uttalande från Justitieombudsmannen (JO):
- Enligt lag är varje medborgare skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp från det allmänna, både på statlig och kommunal nivå.
- Enligt ett uttalande från JO är ett urinprov att betrakta som ett kroppsligt ingrepp.
- Ett drogtest som genomförs genom urinprov måste därför vara frivilligt, annars bryter det mot lagen.
- JO menar även att urinprovet kan vara påtvingat om en företrädare för det allmänna uppträder på ett sådant sätt att eleven uppfattar sig vara tvungen att gå med på en provtagning.
- Det ställs därmed stora krav på den berörda personalen att säkerställa att elevens medverkan är i egentlig mening frivillig och att eleven inte känner sig pressad att lämna prov.