Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö om Folkhälsomyndighetens nya riskkarta över TBE. Foto: TT och Jerker Hagman/SVT

Ny karta: Samtliga Blekingekommuner på varningslista för TBE

Publicerad

Folkhälsomyndigheten har kommit med en ny karta som rödmarkerar kommuner med förhöjd förekomst av fästingburen hjärninflammation, TBE. Samtliga kommuner i Blekinge finns med på varningslistan och under sommaren har det varit brist på vaccin.

Sedan tidigare har Blekinge två högriskområden för TBE – Aspö och Ryssberget. Men när Folkhälsomyndigheten i början av sommaren kom med en ny varningslista är hela Blekinge med.

Folkhälsomyndighetens definition av förhöjd förekomst är ett fall av TBE per 100 000 invånare under en femårsperiod. De kommuner som uppfyller den definitionen rödmarkeras på en särskild karta. Där finns alltså Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg med.

Varningskarta

I samband med den nya varningskartan har myndigheten inte gett några nya eller ändrat tidigare rekommendationer om vaccination. Men det kan komma senare.

– Den rekommendation om vaccination som vi har haft sedan många år i de särskilda riskområdena Aspö och Ryssberget kvarstår. Jägare, orienterare eller svamp- och bärpolockare som är ute mycket i skog och mark även i andra delar av Blekinge kan också ha skäl att vaccinera sig, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Vaccinbrist

Under sommaren har dock Blekinge drabbats av brist på vaccin mot TBE, när läkemedelsbolagen inte hunnit tillverka lika mycket som efterfrågats.

– Vi är förhoppningsvis i ett bättre läge nu eftersom det skett en omflyttning över Europa och vi har fått mer hit till Sverige. De som är intresserade ska nu kunna få tag på det, säger han.

Se videon där Bengt Wittesjö berättar om Folkhälsomyndighetens riskkarta över TBE.

TBE

Fästingburen hjärninflammation (Tick Borne Encephalitis).

Människor smittas via bett av fästingar.

Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.

Antalet fall i Blekinge

2016: 2 stycken

2017: 9 stycken

2018: 4 stycken

2019: 3 stycken

2020: 5 stycken

2021: 3 stycken

2022: 4 stycken

2023: 2 stycken (hittills i år)

Källa: Folkhälsomyndigheten och Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.