Sedan tidigare har Blekinge två högriskområden för TBE – Aspö och Ryssberget. Men när Folkhälsomyndigheten i början av sommaren kom med en ny varningslista är hela Blekinge med.
Folkhälsomyndighetens definition av förhöjd förekomst är ett fall av TBE per 100 000 invånare under en femårsperiod. De kommuner som uppfyller den definitionen rödmarkeras på en särskild karta. Där finns alltså Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg med.
Varningskarta
I samband med den nya varningskartan har myndigheten inte gett några nya eller ändrat tidigare rekommendationer om vaccination. Men det kan komma senare.
– Den rekommendation om vaccination som vi har haft sedan många år i de särskilda riskområdena Aspö och Ryssberget kvarstår. Jägare, orienterare eller svamp- och bärpolockare som är ute mycket i skog och mark även i andra delar av Blekinge kan också ha skäl att vaccinera sig, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.
Vaccinbrist
Under sommaren har dock Blekinge drabbats av brist på vaccin mot TBE, när läkemedelsbolagen inte hunnit tillverka lika mycket som efterfrågats.
– Vi är förhoppningsvis i ett bättre läge nu eftersom det skett en omflyttning över Europa och vi har fått mer hit till Sverige. De som är intresserade ska nu kunna få tag på det, säger han.
Se videon där Bengt Wittesjö berättar om Folkhälsomyndighetens riskkarta över TBE.
TBE
Fästingburen hjärninflammation (Tick Borne Encephalitis).
Människor smittas via bett av fästingar.
Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.
Antalet fall i Blekinge
2016: 2 stycken
2017: 9 stycken
2018: 4 stycken
2019: 3 stycken
2020: 5 stycken
2021: 3 stycken
2022: 4 stycken
2023: 2 stycken (hittills i år)
Källa: Folkhälsomyndigheten och Region Blekinge