Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robert Manea (KD), Louise Erixon (SD) och Emilie Pilthammar (MED) som står bakom namninsamlingen om arvodesfrågan. Foto: Karin Karltun/SVT

Folkomröstning i Sölvesborg: Vart femte namn felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Var femte underskrift på namninsamlingen för en folkomröstning om arvodesfrågan i Sölvesborg är felaktig. Det visar en granskning som BLT gjort.

Det var för en dryg vecka sedan som Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Medborgerlig samling meddelande att man fått in tillräckligt många röster för att få till en folkomröstning om kommunalådet Kith Mårtessons (M) arvode.

För att en folkomröstning ska kunna genomföras i Sölvesborg krävs omkring 1400 underskrifter.

Partierna meddelade att man fått in 1830 röster, men att vissa var dubbletter eller tripletter. Enligt Louise Erixon (SD) hade partierna dock ”säkerställt att det är över tio procent av de röstberättigade med marginal”.

Liten marginal

Men nu visar alltså en genomgång som Blekinge läns tidning gjort att var femte underskrift är felaktig.

Bland annat ska runt 300 personer ha skrivit på två eller fler gånger. Bland dem finns Erixon själv, som skrivit under tre gånger.

– Jag var bland de första som skrev under och då hade vi stående dokument, där adressen knappt fick plats. Sedan kompletterade jag, för jag visste inte om jag hade skrivit fel. Att det finns dubbletter och tripletter beklagar jag och det blir omständligare för kommunen, säger hon till BLT.

Enligt tidningen ser det ut som att folkomröstningen kan bli av med så lite marginal som 60 röster, men då krävs det bland annat att underskrifter med felaktiga personnummer godkänns.

Louise Erixon skriver till SVT att underskrifterna vare sig är felaktiga eller ogiltiga: ”Att det är fel siffra i databasen på många namn är inte samma sak som att det är felskrivet på listan utan då har de som ideellt skrivit in uppgifterna i databasen fyllt i fel.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.