Förbundet om bristen på gode män: ”Ett strukturellt problem”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på gode män är ett strukturellt problem som funnits länge. Det menar riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare, RFS.

– Många gode män har problem med att få svar på sina frågor. Utbildningen de får är också väldigt torftig, säger förbundssekreterare Joanna Graumann Walnestedt.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter Blekinge om bristen på gode män i länet. Bara i Karlshamn, Karlskrona och Ronneby behövs det 100 nya gode män och kommunerna efterlyser flera personer som vill engagera sig.

Pandemin sägs vara en bidragande orsak till bristen, men enligt RFS finns det större problem än så.

– Bristen har varit mångårig och är inte enbart kopplad till pandemin. Det är många strukturella frågor som gör att det blir svårt att rekrytera gode män till uppdrag och få dem att vilja stanna kvar i uppdragen, säger Joanna Graumann Walnestedt, förbundssekreterare för riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare, RFS.

Statlig utredning

Hon menar att många gode män upplever att de inte får det stöd de behöver, då dialogen med överförmyndaren är bristfällig.

– Utbildningen är också väldigt torftig. Den ger inte riktigt förutsättningarna för att kunna sköta de här uppdragen.

Det finns en pågående statlig utredning kring gode män, men den står just nu still.

– Min uppfattning är att man inte tar tag i problemen som finns. Man är bara inne och duttar i den lagstiftningen som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.