Kvinna med glasögon till vänster i bild. Maria Grahn, docent på Chalmers. Tankhandtag på bensinstation till höger i bild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Grahn på Chalmers förklarar varför elektrobränslen är viktiga i omställningen till fossilfria transporter. Foto: SVT

Forskare: ”Elektrobränslen fyller en viktig funktion i omställningen till fossilfritt”

Publicerad

Många små steg på vägen. Så beskriver docent Maria Grahn vid Chalmers i Göteborg vägen till att ställa om till fossilfria transporter.

Enligt henne är ett av de stegen elektrobränslen.

Transporter på vägar, hav och i luften står för stora utsläpp och vägen är lång innan målet om att göra dem fossilfria är uppnått.

– Många bäckar små är det som är det viktiga att komma ihåg, säger Maria Grahn, som forskar på elektrobränslen.

Elektrobränsle är dyrare än bensin

Enligt henne kostar produktionen av elektrobränslen i dagsläget mellan 100 och 200 kronor per liter bensinekvivalent. Det är alltså just nu avsevärt dyrare än bensin, diesel och el.

– Men, när produktionen ökar så minskar också kostnaden för tillverkningen, säger Maria Grahn. En del som påverkar kostnaden är priset på el eftersom det krävs när elektrobränsle tillverkas.

Hur tillverkas elektrobränsle? Svaret får du i klippet nedan:

Grafisk bild på fabrik som släpper ut koldioxid och vattendroppe och blixt. Grafik för att illustrera hur elektrobränslen tillverkas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur blir elektrobränsle till? Se förklaringen i klippet. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.