Mejlkorrespondens som PFAS-föreningen har tagit ut visar att Ronnebys kommunledning och forskargruppen på Arbets- och miljömedicin (AMM) hade ett möte veckan före rättegången för att ”uppdatera om forskningen med anledning av tingsrättsförhandlingarna”.
Dagen före huvudförhandlingen lämnade Ronneby kommun in forskningsmaterialet från AMM till tingsrätten – vilket i slutändan ledde till att förhandlingen sköts upp.
PFAS-föreningen menar att AMM:s agerande visar på partiskhet och subjektivitet, och de menar att bevisningen därmed kan ifrågasättas.
– Jag menar att det är en alldeles oriktig kritik. Vi har under 2020 fått ny forskningsinformation, som gagnar båda parter, säger Kristina Jakobsson, professor i miljömedicin på AMM vid Göteborgs universitet.
Skickade till båda parter
Mötet den 3 september uppger hon handlade om att låta nya medarbetare på kommunen sätta sig in i den tidigare forskningen om PFAS i Ronneby, och hade inget med tingsrättsförhandlingarna att göra.
– Det var ett möte som var bestämt sedan flera månader tillbaka. Men under mötet frågade jag, som ytterst ansvarig för forskningen, om hur man i en skadeståndsrättegång ställer sig till att det kommer fram nytt material. Då skickade jag en sammanställning av detta materialet till båda parters juridiska ombud måndagen före rättegången.
I mejlet antyds att kommunjuristen tryckt på för att forskningen ska presenteras före förhandlingarna?
– Det är en olycklig formulering. Hela initiativet, att tillgängliggöra nya forskningsresultat, är mitt.
Är ni opartiska och objektiva i den här rättsprocessen?
– Ja. Vår uppgift är att ta reda på hur det är, och vilka hälsoeffekter det här har skapat. Det är ett långt viktigare uppdrag för mig som forskare, än att befinna mig på endera sidan i en skadeståndsrättegång.