• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Forskare Johan Sanmartin Berglund berättar om fästingar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professorn Johan Sanmartin Berglund berättar vilka faktorer som avgör om det blir en fästingsommar eller inte. Spela klippet för att se vad du ska hålla utkik efter. Foto: Karin Karltun/SVT

Forskaren: Så vet du om det blir en fästingsommar

Uppdaterad
Publicerad

Än är det för tidigt för att avgöra om årets sommar kommer att bli fästingfylld. Men det finns några väderfaktorer att hålla utkik efter för att se om fästingen trivs eller inte.

Om hösten och vintern är mild så ökar chansen för fästingarna att överleva. Under årets mörka månader så övervintrar de under marken och kryper upp när temperaturen når fem till tio grader.

Men även sommarens väder, fästingens aktiva period, påverkar dess överlevnad.

– Är det mycket hård torka då dör många fästingar. Är det blåsigt och regnigt vill den inte sitta och vänta på att någon kommer förbi, säger Johan Sanmartin Berglund, professor vid Blekinge tekniska Högskola som forskar om borrelia.

Lagom är bäst alltså, både för människan och fästingen.

Sjukdomarna ökar långsamt

I takt med att vintrarna blir mildare så har det skett en långsam ökning av personer som insjuknat i TBE i Blekinge. Och perioden med smittorisk blir bara längre.

Redan i år har det kommit in 20 rapporter om fästingfynd i Blekinge till Statens veterinärmedicinska anstalt, den första redan i februari.

Men Johan Sanmartin Berglund tycker inte att man ska vara orolig för att röra sig ute i naturen.

– Det är en på 200 som får borrelia och i landet så har vi 15 000-20 000 per år som insjuknar i borrelia. TBE har ökat något, där handlar det om 500-600 personer per år i Sverige, säger han och fortsätter:

– Men har man vaccinerat sig och klär sig ordentligt är det ingen fara att vara i naturen.

I klippet nedan får du tre tips om hur du skyddar dig.

Bengt Wittesjö och en fästing

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö lista tre saker att tänka på för att undvika fästingsjukdomar. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Karin Karltun/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.