gråsäl, sälar, kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt för höga jaktkvoter hotar gråsälens fortsatta överlevnad i Östersjön, menar forskare vid Göteborgs universitet. Foto: Dave Cheskin/TT/SVT

Forskarnas larm: Jaktkvoten riskerar gråsälens överlevnad

Publicerad

Efter att länge varit hotad finns det idag över 50 000 gråsälar i Östersjön.

Om dagens jaktkvoter uppfylls finns det däremot risk att gråsälens överlevnad i Östersjön hotas. Det menar en ny studie från Göteborgs universitet.

I dagsläget dödas cirka 1 500 gråsälar i Östersjön varje år. Den totala jaktkvoten för länderna i Östersjön är däremot den dubbla – 3 000 sälar.

Skulle hela jaktkvoten uppfyllas så skulle det slå hårt mot populationen och antalet gråsälar i Östersjön skulle minska drastiskt, menar forskare i en ny studie.

– Kvoterna är så höga att populationen kommer att minska ganska hastigt. Men den faktiska jakten är mindre och fortfarande på den säkra sidan, säger Karin Hårding, professor i zoologisk ekologi vid Göteborgs universitet.

I Sverige är licensjakt på gråsäl tillåten sedan 2020. Mellan 2023–2024 fälldes 727 gråsälar, av en kvot på 1 500 sälar.

Överväger sänkta kvoter

När licensjakten infördes 2020 låg kvoten på 2 000 gråsälar. Snart kan kvoten minska ytterligare.

– Just nu överväger Naturvårdsverket en sänkning av jaktkvoten på gråsäl till 500 individer, säger Christine Aminoff, handläggare vid Naturvårdsverket.

Se mer i klippet ovan.

Så många gråsälar fälldes förra året

Norrbotten: 14

Västerbotten: 18

Västernorrland: 47

Gävleborg: 54

Uppsala: 61

Stockholm: 135

Södermanland: 149

Östergötland: 103

Kalmar: 54

Gotland: 65

Blekinge: 8

Skåne: 19

Totalt: 727

Källa: Naturvårdsverket 2023–2024

Säljakt i Blekinge – så funkar det

Om du är folkbokförd i Blekinge län får du jaga gråsäl på allmänt vatten samt på holmar, klippor och skär som inte tillhör något hemman, mot en ansökningsavgift.

Du får ta med dig ta med två jaktgäster som inte behöver vara folkbokförda i Blekinge.

Den som fällt säl under jakt ska rapportera det till Naturvårdsverket.

Källa: Blekinge länsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.