En närbild på ett älgansikte, en man i skogsmiljö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älgen är nära att bli rödlistad som nära hotad art i SLU:s Artdatabank. Foto: SVT/Agnes Norup

Försvagad älgstam i Blekinge – på väg att bli rödlistad

Publicerad

De senaste tjugo åren har älgstammen i Sverige minskat med 30 procent, enligt SLU Artdatabank. Jägarna i Blekinge har också märkt av markant skillnad.

– Vi måste dra i bromsen, annars har vi ingen jakt sen, säger Kent Löving, kommunikatör på Jägarförbundet i Blekinge.

Till 2026 publiceras en ny publicering av Artdatabankens Rödlista – och med stor sannolikhet kommer älgen att vara med på listan som ”nära hotad art”.

Det är ingen brist på älgar i landet, men enligt SLU Artdatabanken har älgpopulationen visat en stadigt nedåtgående trend. Och enligt nationella riktlinjer hamnar arter som minskar med mer än 15 procent på tre generationer automatiskt på Rödlistan.

Lösningen

Problemet med färre älgar har visat sig även i Blekinge.

– För tio år sedan sköt vi runt 500-600 älgar och ifjol sköt vi 194. Det är katastrofalt och åtgärder måste vidtas, säger Kent Löving.

Men enligt Kent Löving är inte lösningen på problemet att rödlista älgen, utan han ser hellre att ansvaret fördelas på landets jägare.

Hör hur han tänker i klippet.

En älg med krona

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär rödlistning och kommer älgstammen försvinna helt? Hör Henrik Thurfjell på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, berätta mer i klippet. Foto: Paul Kleiven/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.