De höga varslen som drabbade Blekinge under hösten tog en paus under december men ökade åter igen kraftigt under januari och februari i år då totalt 345 personer varslades.
I januari fanns det 1 265 lediga platser hos Arbetsförmedlingen i Blekinge. Dessa nästan fördubblades februari. Den kraftiga ökningen beror på sommarjobb, men också en gemensam satsning mellan Landstinget, kommunerna och Arbetsförmedlingen i Blekinge inom vård- och omsorg.
Risk att unga lämnar länet
I slutet av februari var 8 939 personer inskrivna som arbetslösa i Blekinge.
Det senaste bakslaget är att 30 personer på Ericsson i Karlskrona mister sina arbeten.
– Det är jättetråkigt att 30 personer får lämna. Men från de 50 som varslats så är det ändå skönt att vi fick ner antalet till 30 även om det vore bättre om det blivit ännu färre, säger Ulf Kristiansson som är klubbordförande för Sveriges Ingenjörer.
Det är stor konkurrens om jobben i Blekinge. Risken är att främst de yngre väljer att flytta utanför länet där arbetsmöjligheterna är större. Enligt politikerna är invånarantalet en förutsättning för att Blekinge ska utvecklas.
– Steg ett för oss är att man ska kunna både bo och jobba här. Det är oerhört viktigt att det är attraktivt och finns jobb här. Men självklart måste vi se över pendlingsmöjligheterna, säger kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona Camilla Brunsberg (M).