man som står i ett vetefält

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bra när man får ett bra år direkt efter ett dåligt”, säger lantbrukaren Fredrik Persson när han står i sitt vetefällt. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Förväntas bli ett kanonår för skörden i Blekinge

Publicerad

Efter utmanande år för lantbrukarna i Blekinge ser det ut att vända. Enligt Lantmännens prognos väntas detta året blir ett kanonår.

– Det är viktigt efter ett sådant tufft år som vi hade förra året, säger Fredrik Persson, lantbrukare.

Blekinge förväntas, enligt en ny prognos från Lantmännen, få ett betydligt bättre skördeår än förra året. Även om det har funnits vissa utmaningar med för lite nederbörd, där det på sina håll ser lika svårt ut som under det ovanligt svaga fjolåret, är lantbrukaren Fredrik Persson positiv till beskedet.

– Det ser jättebra ut så vi hoppas på en bra skörd, säger han.

Fredrik Persson odlar raps, vete och havre på sin gård i Emmeryd, norr om Karlskrona.

Extra viktigt med bra skörd

Förra årets skörd var en av de sämsta under de senaste 30 åren i Sverige. Att skörden i år slår rätt är därför extra viktigt. Den dåliga skörden under förra året i kombination med höga räntor, inflation, kostnader för insatsvaror och energikostnader har varit utmanande för många lantbrukare.

– Rent psykiskt också är det jobbigt när man har vädret mot sig och inte med sig, säger Fredrik Persson.

Klimatförändringarna utmanar lantbruket

Även klimatförändringarna skapar nya utmaningar för lantbrukarna.

– Det är mer extremt väder nu för tiden, säger Fredrik Persson.

Även om prognosen pekar åt ett kanonår för skörden, så är samtidigt både volym och kvalitet beroende av goda förutsättningar under skörden framöver. Först i oktober kommer man kunna sammanställa skördeutfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.