Han vann priset som årets nytänkare. Elever från hela landet nominerade sina lärare och vinnarna presenterades under en galakväll i Stockholm.
”Du är en yrkesskicklig lärare som låter oss uppleva tekniken från olika perspektiv. Alltifrån uppfinnartävlingar, studiebesök på företag, starta UF-företag, föreläsningar och besök på vetenskapscentrum”, skrev Fredrik Johanssons elever på gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby i sin motivering.
”Enorm energikick”
Fredrik Johansson säger att priset gett honom en enorm energikick och att han fortfarande är chockad.
– Det finns så otroligt många lärare i dag, därför kan jag inte förstå att det är sant, säger han.
Han förklarar att han ser på läraryrket som att ha barn. ”Det är tufft och hårt många gånger men det är absolut värt.”
– Det är inte jättelätt att vara lärare i dag, men jag påminns om varför jag är det med detta priset. Det känns som att jag har fått en Oscar, säger han.
Vann pengar för läromedel
– Det är viktigt att våga gå utanför sin bekvämlighetszon som lärare, sa Fredrik Johansson när han tog emot priset på galan.
Han fortsatte med att säga att ”det är viktigt att våga testa nya vägar, våga göra fel och att inte underskatta sina elever”.
Förutom ett diplom och en glasstaty fick Fredrik Johansson även 5 000 kronor att köpa läromedel för till eleverna.
– I nuläget vet jag inte vad jag kommer använda pengarna till, men jag är otroligt tacksam, säger han.
Se klippet ovan – Fredrik Johansson tar emot priset.
Elevernas motivering:
Du inspirerar, tar in senaste tekniken, uppdaterar dig hela tiden och ser alla oss elever med särskilda behov som en utmaning till att bli en bättre lärare. De ger oss mod, trygghet, insikt och självkänsla och ser alltid lösningar, metoder och arbetssätt för att utveckla varje elev så långt som möjligt.
Du är en yrkesskicklig lärare som låter oss uppleva tekniken från olika perspektiv. Alltifrån uppfinnartävlingar, studiebesök på företag, starta UF-företag, föreläsningar och besök på vetenskapscentrum. Du gör oss nyfikna och får oss att vilja lära oss mer.
Källa: Lärargalan