Gymkort är ett vanligt val för den som använder sitt friskvårdsbidrag. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT

Friskvårdsportal gick bakom ryggen på kommuner – fakturerade för tjänst som bryter mot skattereglerna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kommuner och regioner har betalat miljontals kronor till en friskvårdsportal som bryter mot skattereglerna. Det visar en granskning om P4 Sveriges Radio har gjort. I Blekinge är Karlskrona och Olofström drabbade.

I december skickade företaget Epassi ut en inbjudan till anställda som inte hade utnyttjat hela sitt friskvårdsbidrag. De anställda blev erbjudna en ny tjänst, Epassi plus, som gick ut på att föra över outnyttjade friskvårdspengar till nästa år, vilket dock strider mot skattereglerna. Friskvårdspengar får inte flyttas från ett år till ett annat.

Arbetsgivarna fick heller inte möjligt att godkänna den nya tjänsten men har ändå blivit fakturerade för den. Bland annat har Uppsala kommun betalat 840 000 kronor enligt P4:s granskning.

Olofström och Karlskrona drabbade

Enligt P4 Blekinge är två kommuner i Blekinge drabbade. Det handlar om Karlskrona och Olofström som utan att veta om det betalat för friskvårdstjänsten som bryter mot skattereglerna – och som de inte beställt.

– Absolut olyckligt, det är vi inte nöjda med, säger Cecilia Tallqvist, HR-chef i Olofström.

Enligt P4 har 90 kommuner, fem regioner och flera universitet betalat mer än 10 miljoner kronor för Epassi plus.

Ansvariga för Epassi skriver i ett mejl till P4 att man brustit i sin kommunikation samt att deras uppfattning var att det var tillåtet att flytta över pengar. Företaget har nu dragit in tjänsten Epassi plus.

Thongwanna Kaewsiri är klädd i en röd uniform och håller en gul handduk i ett rum på hennes thaimassagesalong. Mönstrad gardin och dekorerade väggar syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thongwanna Kaewsiri äger en thaisalong i Karlskrona och cirka 30 procent av hennes kunder köper massage via Epassis friskvårdsportal. Hon förlorar alltså mycket på att thaimassage stoppas som friskvård av portalen Epassi. Foto: Agnes Norup/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.