Foto: TT/SVT

Fyra kilometer mellan högst och lägst valdeltagande

Publicerad

I Kungsmarken i Karlskrona var valdeltagandet lägst i förra valet och så är det även i år – men det har ökat. I år röstade 69 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet.

Valdeltagande i Kungsmarken har ökat med drygt tre procentenheter i kommun, landsting och riksdagsvalet. En anledning till det ökande valdeltagandet kan vara det demokratiprojekt som Folkets hus Mellanstaden haft, där personer i området utbildats för att sprida information om valet.

– Det har varit många aktörer i kommunen som har jobbat med demokrati på olika sätt så att jag tror att det är en samlad förtjänst. Men en viss inverkan kanske det har haft, jag hoppas det, säger Rebecca Löfstrand Johansson på Panncentralen i Kungsmarken.

Val 2018 Blekinge

Högst valdeltagande hittar vi också i Karlskrona kommun bara drygt fyra kilometer ifrån Kungsmarken. I valdistriktet Torskors- Hässlegården röstade 94,9 procent av de röstberättigade. I valet 2014 var det inget valdistrikt i Blekinge där valdeltagandet var så högt.

Stort intresse

Att intresset för valet har varit stort har märks inte minst på Länsstyrelsen i Blekinge dit alla blekingarnas röster skickas för att kontrollräknas.

– Det är definitivt ett stort intresse. Det är många som ringer och frågar hur det går med räkningen bland annat av de olika personrösterna i kommunfullmäktige och hur det ska bli med mandatfördelningen, säger Karl Evald, valansvarig på Länsstyrelsen i Blekinge.

Karl Evald, valansvarig på Länsstyrelsen i Blekinge. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Lång rösträkning

24 personer har sedan måndag morgon räknat röster som ska både dubbel- och trippelkontrolleras i vissa fall så att det blir rätt resultat. Men det är många röster kvar att räkna innan de är klara med det slutgiltiga valresultatet.

– Det har gått väldigt bra, nu har vi kommit in i det så nu är vi väldigt effektiva, säger Nina Ljung som räknar röster.

-  Jag får erkänna att man är lite mör. Vi som jobbar med förberedelserna också har varit igång sedan lördag morgon och det är 13-14 timmars arbete per dag man får räkna med, säger Karl Evald.

Länsstyrelsen räknar med att vara klara med räkningen av samtliga röster på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet