En av de kommunala fritidsgårdarna i Ronneby, Bruket. Foto: SVT

Gängmedlemmar rekryteras på kommunala fritidsgårdar

Uppdaterad
Publicerad

Ett kriminellt gäng tillåts i princip härja fritt i Ronneby och hotar butiksägare i staden. Flera av medlemmarna rekryteras på kommunala fritidsgårdar – och polisen står handfallen.

Det kriminella gänget har genom en svans av yngre personer som de knutit till sig lyckats ta makten över Ronneby – och till och med polisen har fått vika sig för kriminaliteten.

Och nu kommer uppgifter om att de yngre gängmedlemmarna inte sällan rekryterats på de kommunala fritidsgårdarna.

– Det är ungdomar i tonåren, i årskurs 7-9, som rekryteras. Det kan vara att du ska tillhöra någon grupp som gör att de går på så låga åldrar, säger Anne Olsson, som är fritidsledare på gården Bruket i Ronneby.

Hittat narkotika vid fritidsgården

Hon har arbetat som fritidsledare i Ronneby i nio år och beskriver att miljön nu är hårdare än vad den varit tidigare.

Hon berättar att många inte vågar gå hem själva på kvällarna och de har också hittat narkotika utanför fritidsgården.

– Det har blivit ett mycket tuffare och hårdare klimat, säger Anne Olsson.

Vad kan ni göra åt det?

– Vi sänkte åldersgränsen från 13-25 till 13-19 för något år sedan, när vi märkte att det började bli otryggare. Sedan har vi utökat med mer personal, både för ungdomarnas och vår trygghet.

Måste till fler poliser

Men trots förändringar på fritidsgården, så står man ändå maktlösa när det kommer till den kriminalitet som råder i Ronneby.

Förr om åren var polisen mer närvarande på fritidsgårdarna och kunde komma in bara för att hälsa på. I dag är polisen bara där om någonting har hänt.

– Vi måste ha fler poliser och få till det här naturliga som vi hade förut, att polisen kommer till fritidsgården och lär känna våra ungdomar, säger Anne Olsson.

Här kan du läsa mer om hur polisledningen ställer sig till kriminaliteten i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.