Säkerheten på kyrkogårdarna har skärpts sen olyckan i Bollebygd för två år sedan. Där dog en åttaårig flicka när hon fick en gravsten som vägde 145 kilo över sig. På Wämö kyrkogård i Karlskrona undersöks just nu 4 000 gravstenar för att se om de klarar ett tryck på 35 kilo. Och flertalet av stenarna är så pass lösa att de går att välta.
– Vi visste inte att det var så pass illa, säger Calle Grönlund, kyrkogårdschef.
För att säkra gravstenarna slår kyrkogårdsarbetarna ned en påle ned mitt i graven. Därefter fästs ett spännband runt stenen för att hålla den på plats. Men säkerhetsarbetet har väckt starka reaktioner från de som har anhöriga liggandes på kyrkogården.
– Jag fick nästan en chock här när jag kom hit här och såg de här pinnarna. Jag ser det som en gravskändning att kliva upp på en grav och slå ned påle mitt i graven. Det fattade jag bara inte hur någon kunde ta ett beslut om att göra, säger Carl Carlsson, som har sin mor, far och bror i en familjegrav på kyrkogården.
Tydlig signal
Lösningen att slå ned en påle mitt i graven är en medveten lösning. Det ska väcka så starka reaktioner hos de anhöriga att de ser till att gravstenen sätts fast riktigt i marken så den inte kan välta.
– Det ska vara en tydlig signal, så att gravrättsinnehavarna ska åtgärda det här. Det bygger på erfarenheter från andra håll där man hållit på det här lite längre, säger Calle Grönlund.
Men pålen mitt i graven är en tillfällig lösning. Personalen på kyrkogården ser sen till att gravstenen säkras fast i marken – men det kostar gravrättsinnehavaren upp till 2 000 kronor. Och vägrar de anhöriga att betala riskerar de att förlora sin gravplats.
– Jag tycker att de istället ska luta ned de gravstenarna som går att luta, säger Carl Carlsson.