Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturfestivalen Nässelfrossa i Olofström är en av sommarens festivaler i Blekinge. I klippet deltar unga i åldrarna 17 till 19 år på festivalen och läser upp vad de skrivit när de sommarjobbat som författare i projektet ”Skrivsommar”. Foto: SVT

Guide: Här kan du gå på festival i Blekinge 2024

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sweden Rock i Sölvesborg, Holje marknad i Olofström och Lövmarknaden i Karlskrona är festivalsommaren i full gång. Och för den som är mer festivalsugen finns flera tillfällen.

Här är SVT Nyheter Blekinges guide till ett urval av sommarens festivaler. I klippet kan du kika på pågående Nässelfrossa i Olofström.

NÄSSELFROSSA – 23 TILL 30 JUNI

Kulturvecka i Olofström sedan 2008 med 150 evenemang under åtta dagar. Arrangemanget erbjuder musik, måleri, byggnadskonst, kulturarv, cirkus, trolleri, släktforskning, broderi, utflykter, vandringar, historia och historier.

I klippet ovan: Unga, som sommarjobbat som författare i projektet ”Skrivsommar”, läser upp det de skrivit.

LYCKÅ KAMMARMUSIK FESTIVAL – 30 JUNI TILL 7 JULI

Firar i år 40-årsjubileum och har temat: ”Avsked – en ny värld”. Det tjeckiska och dramatikern, samvetsfången och Tjeckoslovakiens tidigare president Vaclav Havel är årets inspirationskällor. Inleds på söndagen i Lösens kyrka med konserten ”Mozart i Prag”.

Den kommande veckan uppfylls av kammarmusik. Foto: Pontus Lundahl/TT

BERÄTTARFEST – 30 JUNI TILL 10 JULI

Föreningen Berättelser under eken startade 2007 har sedan dess anordnat Berättarfest varje år första veckan i juli. Inleds under söndagen på Karlskrona stadsbibliotek med tävlingen ”Tror du vi ljuger?” Fortsätter därefter runt om i kommunen.

Ingemar Lönnbom är en av arrangörerna av Berättarfest 2024. Foto: Karin Karltun/SVT

KILLEBOM – 3 TILL 6 JULI

Sölvesborgs stadsfestival sedan 1973. Startar alltid första onsdagen i juli och pågår i fyra dagar. Erbjuder marknad, tivoli, barnaktiviteter, kulturarrangemang och konserter. Olle Jönsson, Elov och Benny, Moneybrother och Helene och Glenn Wish är några av artisterna.

Sommarmarknaden på stadsfestivalen Killebom lockar många. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

HASSLÖFESTIVALEN – 11 TILL 13 JULI

Musikfestival i Karlskronas skärgård sedan 2000 med besökare från Sverige och Europa. Carola, Eldkvarn, Ellen Krauss, Dan Hylander, Jill Johnson och Noice är några av artisterna. Öns egen son Caj Karlsson gör sin sista spelning någonsin.

Caj Karlsson har utlovat musikkarriärens sista spelning på Hasslöfestivalen lördagen den 13 juli. Foto: Claudio Bresciani / TT

TOSIA BONNADAN – 11 TILL 14 JULI

Arrangeras för 173:e året. Invigs på torsdagen den 11 juli med Familjefesten i Ronneby Brunnspark. Fredag till söndag fylls Ronnebys gator och torg med marknad, tivoli och musik. Take Two och Grevens Band är några av banden som spelar.

I sommar är det dags för 173:e upplagan av Tosia Bonnadan. Foto: André Kvist/SVT

ÖSTERSJÖFESTIVALEN – 17 TILL 20 JULI

Har arrangerats i snart 60 år. Underhållning, kulturevenemang, tivoli, marknad, matvagnar, barnaktiviteter och musik fyller Karlshamn. Dolly Style, Pidde P och Black Ingvars är några av artisterna. Torsdagskvällens invigningskonsert har ABBA-tema.

Dolly Style spelar på torgscenen under Östersjöfestivalen. Foto: Pontus Lundahl/TT

LJUNGBACKASTÄMMAN – 21 JULI

Tioårsjubilerande folk- och visfestival i Ebbalycke utanför Sölvesborg med artister, spelmän och vissångare på stora scenen, dans på dansbana, buskaspel i syrénbersån och öppen scen. Naomi Jessica Sigfalk och The Waverleys Band är några av artisterna.

Folkmusik och visor väntar när Ljungbackastämman har tioårsjubileum. Foto: Ramon Espinosa

FRITT SPELRUM – 27 JULI

Startade i Slottslängorna i Sölvesborg 2007 men flyttade till den nuvarande konsertplatsen Spraglehall utanför Krokås 2010. Anna och Vi, Lasse Sigfridsson, Lost Highway Boys, Py Bäckman och Janne Bark är några av artisterna som spelar.

Py Bäckman har konsert i Spraglehall i sommar. Foto: Henrik Montgomery/TT

KARLSKRONA SKÄRGÅRDSFEST – 30 JULI TILL 4 AUGUSTI

Runt om i Karlskrona och på öarna i skärgården blir det musik, mat, upplevelser och familjeaktiviteter. Veronica Maggio, Peg Parnevik, Melanie C, Lars Winnerbäck och Darin är några av artisterna som har konserter under festivalen.

Veronica Maggio kommer till Karlskrona Skärgårdsfest. Foto: Christine Olsson/TT

HÄLLEVIK TRADJAZZFESTIVAL – 8 TILL 11 AUGUSTI

Festivalen firar i år 20-årsjubileum. Först ut under årets upplaga är danska Jazz Five följda av Sara Dawn Finer. Exempel på andra artister som spelar är Second Line Jazzband, Mönsterås Blues Band, Carling Sisters och Nana Carlings Dwingband.

I klippet ser du hur det såg ut förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under Hällevik Tradjazzfestival är det i år ett jazzkollo för barn och unga. Foto: SVT

PUKAVIKSROCKEN – 17 AUGUSTI

Återkommande musikfestival vid Alholmen i Pukavik. Hårdrock med Vision, punkrock med Sött Svart Tivoli, irländsk folkmusik med Mary Celeste och dansbandsmusik med Bennrix är några av programpunkterna under festivalen.

Pukaviksrocken återkommer i sommar. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.