Banker måste fundera över hur manuell service funkar om elen slås ut. Det menar riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälften av Blekingeborna har kontanter i plånboken

Publicerad

Mer än hälften av Blekingeborna, 55 procent, har kontanter med sig i plånboken.

Det är en siffra som har ökat senaste åren och man kan se en koppling till Rysslands invasion av Ukraina.

På uppdrag av Bankomat genomfördes en ny Sifoundersökning i våras där personer mellan 18 och 79 år från hela landet deltog.

Blekinge är det län som ligger i topp gällande användningen av kontanter tillsammans med Kalmar, Norrbotten och Jämtland. Samtliga har en högre procentandel än riket i stort, som har 43 procent.

Beredskapssyfte

Enligt undersökningen syns en tydlig koppling mellan ett ökat användande av kontanter och Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina – i ett beredskapssyfte.

– Några veckor efter invasionen hade betydligt fler Blekingebor sedlar i plånboken och att den siffran är ännu högre nu visar att krismedvetenheten håller i sig, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronny Stark från Ronneby är kritisk till att möjligheten att betala med kontanter försvinner. Hör mer i videon. Foto: Maria Petersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.